Македонска GNU/Linux планета

23 април 2014

Сподели знаење

Ruby Средба 24.04.2014 (Хаклаб КИКА, 19 час)

Датум и место: 24ти Март, 19 час - 21 час, Хаклаб КИКА.

Презентациите се:

SOLID Principles in Ruby (Иле Ефтимов)
Ruby Similarities and Differences with Lisp, Smalltalk and Python (Васил Танески)

од Dalibor Nasevic (noreply@blogger.com) на 23 април 2014, 12:12

18 април 2014

Сподели знаење

Целодневно сподели знаење сабота 18 април 2014 од 14 часот

И оваа сабота ќе имаме сподели знаење, целодневниот настан на кои се случуваат многу работи, уште немаме план но дојдете.

од runtavmedo (noreply@blogger.com) на 18 април 2014, 23:03

17 април 2014

Сподели знаење

Програмски Четврток во Хаклаб 17 април 2014 во 19:00

Овој четврток како и секој ќе имаме програмска вечер во хаклаб, ќе се работи на подобрување на копчето во хаклаб, но најверојатно и други работи. Дојдете.

од runtavmedo (noreply@blogger.com) на 17 април 2014, 01:40

15 април 2014

Сподели знаење

Mozilla meet-up #3 среда 16.04.2014 // 20 часот КИКА

Уште една средба на заедницата на Mozilla.


Се договараме за настаните што нѐ очекуваат во мај. Дојдете ќе се дружиме.

од Новица (noreply@blogger.com) на 15 април 2014, 22:15

Mozilla.мк блог

Mozilla meet-up #3 среда 16.04.2014 // 20 часот КИКА

Уште една средба на заедницата на Mozilla.

 

Се договараме за настаните што нѐ очекуваат во мај. Дојдете ќе се дружиме.

Написот Mozilla meet-up #3 среда 16.04.2014 // 20 часот КИКА потекнува од Mozilla на македонски.

од Новица Наков на 15 април 2014, 20:17

14 април 2014

Сподели знаење

ГНУ/Линукс Прва Помош - Понеделник 14 април 2014

Денес од 19:00 во хаклаб ќе имаме традиционално ГНУ/Линукс прва помош а и нешто друго ќе се дешава, дојдете во 19 часот а можеби ќе биде отворен и порано.

од runtavmedo (noreply@blogger.com) на 14 април 2014, 13:52

Мите Митрески

Virtual Java User Group - simple concept with quality content

Virtual JUG is a simple concept based on the idea to organize a group that would generate quality content.
It is simpler to get technical leaders from around the world to present online and there are no travel cost concerns.  The intent is not to replace local JUG's but rather increase their value and also represent a sort of global JUG. Additionally it enables developers without an access to a local jug with a means to connect with many developers around the world.


Live sessions are streamed online and as chat ##virtualJUG on freenode is used. But you don't have to trust my word for the quality of the content, here is a list of the past sessions : 


Many thanks to Simon Maple the organizing team Anton ArhipovGeert BevinJames GoughOliver White. Keep up the good work. 


од Mite Mitreski (noreply@blogger.com) на 14 април 2014, 00:40

12 април 2014

Сподели знаење

Споели Знаење / Сабота, 12-ти Април

Уште еден пет-за-дванаесет пост, ама тоа е.

Во 16:00 ќе почне саботното сподели знаење. Нема агенда, најголем дел од програмерите и програмерките во светот се на Rails Girls и NASA App Challenge, така што веројатно нема да има гужва. Ама како и да е, ако има некој за саботно хакирање нека дојде, па ќе смислиме што да правиме (во животот.)

Така. Се гледаме за саат време.

од wHOevERest (noreply@blogger.com) на 12 април 2014, 14:31

09 април 2014

Мите Митрески

*nix for developers

Unix and Linux in their various forms are everywhere. Werther you are working on some server side application or mobile app at any stage it is very likely that it will use unx at some point.
That is why at our company we decided to have a small introduction demo/discussion on some useful concepts and command line tools.
We also went through a high-level overview starting with initab with runlevel and job control.
While most of the demoing is not visible via the slides I decided to share the slides anyway :


Unix for developers from Mite Mitreski

од Mite Mitreski (noreply@blogger.com) на 09 април 2014, 20:39

08 април 2014

Сподели знаење

Состанок на заедницата на Mozilla #2 10.04.2014 во 19 часот во КИКА

По успешната прва средба пред 10-тина дена овој четврток ќе се видиме по втор пат за да продискутираме повеќе за активностите што нѐ очекуваат во следниот период и ако сѐ оди добро до крајот на вечерта ќе имаме начелен распоред за активности.


Ако сакате некако да се вклучите во рестартирањето на домашната заедница на Mоzilla или ако сакате само да се запознаете со нас повелете во четврток во КИКА.

Стандардно во четврток ќе има и програмски јазици на програмата на хаклабот, но без проблем -- ќе се поделиме во двете соби.

од Новица (noreply@blogger.com) на 08 април 2014, 18:28

Mozilla.мк блог

Состанок на заедницата на Mozilla #2 10.04.2014 во 19 часот во КИКА

По успешната прва средба пред 10-тина дена овој четврток ќе се видиме по втор пат за да продискутираме повеќе за активностите што нѐ очекуваат во следниот период и ако сѐ оди добро до крајот на вечерта ќе имаме начелен распоред за активности.

Ако сакате некако да се вклучите во рестартирањето на домашната заедница на Mоzilla или ако сакате само да се запознаете со нас повелете во четврток во КИКА.

Стандардно во четврток ќе има и програмски јазици на програмата на хаклабот, но без проблем — ќе се поделиме во двете соби.

Написот Состанок на заедницата на Mozilla #2 10.04.2014 во 19 часот во КИКА потекнува од Mozilla на македонски.

од Новица Наков на 08 април 2014, 16:30

06 април 2014

Сподели знаење

(П)онеделничка (П)рва (П)омош + TCP / 07 апр. 2014

Во последните неколку месеци интернетот стана многу популарен, а со тоа и технологијата која стои позади него. Сѐ поверојатно е дека Господ не е тој што е одговорен за пренесување на информацијата од еден до друг компјутер, ниту пак неговите ангели-преносници. Според најновите истражувања на најновите научници на дадениот универзитет, позади интернетот стои TCP протоколот и овозможува праќање на глобални жени преку голата мрежа.

Утре, освен што ќе помагаме на линуксаши in need, ќе се осврнеме и на надежноста на овој чуден прокотол, односно конкретно на прашањето: „дали TCP е reliable протокол за пренос на податоци врз IP мрежи.“ Ќе зборува нашиот лидер и општодуховен водач, Дамјан.

Ќе биди интересно, дојдетеси. Од 19ч.

од wHOevERest (noreply@blogger.com) на 06 април 2014, 20:20

05 април 2014

Сподели знаење

Саботно сподели знаење

Уште едно саботно сподели знаење без агенда, ако сакате нешто да правите дојдете.

од runtavmedo (noreply@blogger.com) на 05 април 2014, 14:37